فهرست مطالب

مدیریت پرستاری - پیاپی 1 (بهار 1391)

فصلنامه مدیریت پرستاری
پیاپی 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ندا محمدی نیا، محمدعلی رضایی*، نسترن حیدری خیاط، حسن شریفی پور، فاطمه دربان صفحه 9
    مقدمه

    آموزش، تجربه ای پر استرس به ویژه درحرف پزشکی است، بگونه ای که آگاهی به منابع ایجادکننده و نحوه برخورد با آن بسیار مهم است.

    هدف

    هدف از مطالعه مذکور، تعیین منابع استرس زا و شیوه های مقابله با آن در دانشجویان پرستاری، مامایی و مرکز فوریت های پزشکی بوده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است. نمونه ها شامل 250 دانشجوی پرستاری، مامایی و فوریت های پزشکی شهر ایرانشهر بودند که در زمان اجرای پژوهش (اردیبهشت تا خرداد 1389) مشغول به تحصیل و به روش تمام شماری انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، منابع استرس زا، نوع سیستم حمایتی و پرسشنامه شیوه های مقابله ای جالوویس بود. جهت تعیین اعتبار ابزار پژوهشگر ساخته، از نظرات اصلاحی ده نفر از اعضای هیئت علمی استفاده شد. پایایی پرسشنامه پژوهشگرساخته نیز ضریب آلفای کرونباخ به شیوه همسانی درونی، 64/0 به دست آمد. پایایی ابزار استاندارد جالوویس با استفاده از آزمون – باز آزمون با فاصله یک ماه 87/0 = r بود. پرسشنامه ها توسط واحدهای پژوهش تکمیل شده و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه، تی و تحلیل همبستگی در نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شدند و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    آمار توصیفی نشان داد بیشترین عامل استرس زا، آینده نامعلوم در 6/13% دانشجویان بود. مهم ترین سیستم حمایتی، خانواده (2/89%) بوده و شایع ترین شیوه ی مقابله با استرس، راه های مقابله هیجان مدار با میانگین نمره 42/9± 11/47 (درحد خوب) در برابر راه های مشکل مدار با میانگین نمره 81/6±39/31 (درحد ضعیف) بوده است. نتایج آزمون های تی، تحلیل واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون نشان داد که شیوه های مقابله هیجان مدار با زنده بودن والدین (025/0 =P) و جنس (00/0=P) و شیوه های مقابله مشکل مدار با مقطع تحصیلی (00/0 =P)، جنس (00/0 =P) و سن (00/0 =P) ارتباط معنا داری داشته اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود عوامل استرس زای متعدد در زندگی و محیط آموزشی دانشجویان، باید خدمات مشاوره ای موجود در سطح دانشگاه و شهر را به آنها معرفی نموده و کلاس های آموزش روش های سالم مبارزه با استرس را برگزار کرد تا شاید بتوان از اثرات مخرب جسمی و روانی استرس بر این قشر کارآمد جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: استرس، شیوه مقابله ای، دانشجویان علوم پزشکی
  • رضوان حکیم زاده، نوروز علی کرم دوست، ربابه معماریان، اکرم قدرتی*، جمال میر موسوی صفحه 17
    مقدمه

    کسب صلاحیت بالینی توسط دانشجویان، هدف نهایی و معیار اثربخشی آموزش پرستاری ذکر شده و شامل توانمندی به کار گیری دانش و اطلاعات، ارتباط و مهارت های بین فردی، حل مشکل و مهارت های فنی آنان می باشد.

    هدف

    هدف از این مطالعه، بررسی صلاحیت بالینی دانشجویان پرستاری است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که در سال 1390 انجام شده است. نمونه گیری به شیوه تمام شماری بر روی 90 نفر از دانشجویان ترم پنجم تا هشتم دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته صلاحیت بالینی بود که سوالات آن در سه حیطه شناختی، عاطفی و روانی حرکتی تنظیم گردید. روایی این پرسشنامه از طریق روایی محتوی و پایایی این ابزار با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، 94/0 تعیین گردید. روش تکمیل پرسشنامه خود ارزیابی بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمرات در دو حیطه عاطفی و روانی حرکتی به ترتیب 32/3 و 32/3 بوده و دانشجویان میزان صلاحیت بالینی خود را در این دو حیطه، کمی بالاتر از متوسط ارزیابی نموده اند (001/0 > P). در حیطه شناختی نیز تفاوت میانگین این حیطه (05/3) با مقدار جامعه معنادار نیست؛ به عبارتی پاسخ دهندگان میزان صلاحیت خود را در این حیطه در سطح متوسط ارزیابی کرده اند. به طورکلی می توان نتیجه گرفت، دانشجویان صلاحیت های خود را به طور معناداری بیش از متوسط (3) ارزیابی نموده اند (001/0 > P).

    نتیجه گیری

    دانشجویان صلاحیت بالینی خود را کمی بالاتر از متوسط ارزیابی نموده اند. دستیابی به نتیجه مطلوب حداکثری، به ثمر بخش بودن آموزش و مصرف بهینه امکانات و منابع اشاره دارد. بنابراین باید به دنبال راه هایی بود تا میزان کسب صلاحیت بالینی در دانشجویان در طول و پس از دوره آموزش پرستاری به بالاترین میزان ممکن برسد.

    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، آموزش پرستاری، خود ارزیابی
  • مریم مقیمیان، راضیه امینی صفحه 26
    مقدمه
    تفکر خلاق در به کارگیری دانش و مهارت های علمی و حرفه ای نقش مهمی دارد. شیوه های تفکر می تواند مهارت های مختلفی از جمله ظرفیت های تصمیم گیری را توسعه دهد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، تعیین تاثیر به کارگیری الگوی تفکر خلاق «رانکو و چاد» بر مهارت های مدیریتی دانشجویان پرستاری بوده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طراحی دو گروه قبل و بعد می باشد. مداخله، به کارگیری الگوی تفکر خلاق «رانکو و چاد» در کارآموزی مدیریت پرستاری بود. نمونه گیری به روش غیراحتمالی بر روی 60 نفر از دانشجویان ترم هشتم کارشناسی پرستاری (ورودی سال 86) دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد در سال تحصیلی 90-1389 صورت گرفت. مداخله طی دوره کارآموزی در مدت یک نیمسال تحصیلی انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه 30 نفره آزمون و شاهد به طور مساوی تقسیم شدند. ابزارهای گردآوری داده ها، مقیاس سنجش تفکر خلاق پیتر هانی و فرم ارزشیابی مهارت های مدیریتی درکارآموزی بر اساس روش بارس بودند. پایایی این ابزارها با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 85/0 و 95/0 بود. با به کارگیری آزمون های تی مسبقل، تی زوجی و آزمون همبستگی به تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS16 پرداخته شد. سطح معنا داری کلیه آزمون ها کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در گروه آزمون میانگین نمرات مهارت های مدیریتی بعد از مداخله نسبت به قبل به طور معناداری افزایش یافت(001/0 >P). میانگین نمرات مهارت های مدیریتی در گروه شاهد نیز قبل و بعد از آزمون به طور معنادار افزایش نشان داد (004/0 =P). به عبارت دیگر، دو گروه در دو مرحله قبل (08/0 =P)و بعد (13/0 =P) از مداخله دارای تفاوت معنا دار نبودند. البته میانگین نمرات خلاقیت در دو گروه در مرحله قبل معنادار نبودند(405/ 0 =P) ولی بعد از مداخله تفاوت آنها معنا دار شده بود(004/0 =P). بین نمرات تفکر خلاق و مهارت های مدیریتی هم در گروه آزمون بر خلاف گروه شاهد رابطه معنا دار مشاهده شد (01/0 =P =0/360 r).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد اگر چه آموزش تفکر خلاق می تواند تفکرخلاق را بهبود بخشد ولی بروز رفتارها یا مهارت های مدیریتی دانشجویان نیاز مند زمان بیشتری است؛ بنابراین پیشنهاد می شود دست اندرکاران آموزش پرستاری، در به کارگیری این الگو در برنامه ریزی های درس های نظری و عملی بطور همزمان توجه بیشتری مبذول نمایند تا اثربخشی آن بیشتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: الگوی تفکر خلاق رانکو و چاد، دانشجوی پرستاری، مهارت های مدیریتی
  • شهرام واحدی، خلیل اسماعیل پور، وحید زمان زاه، افسانه عطایی زاده صفحه 36
    مقدمه
    در جریان فعالیت یادگیری، متغیرهای مختلفی چون انگیزش، عزت نفس و روش های یادگیری می توانند بر فراگیر تاثیر بگذارند. در این راستا، شواهد پژوهشی حوزه آموزش حاکی از آن است که انگیزش یکی از عوامل مهم در بهبود عملکرد دانشجویان است.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نیمرخ انگیزشی دانشجویان پرستاری با استفاده از رویکرد فرد- محور و مقایسه پیشرفت تحصیلی با توجه به این نیمرخ ها انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- علی مقایسه ای است. تعداد 181 نفر دانشجوی کارشناسی پرستاری دانشکده پرستاری تبریز در سال تحصیلی 91-90، مقیاس انگیزش تحصیلی (AMS) را تکمیل نمودند. ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده (73/0 تا 86/0) نشان می دهد که این مقیاس از همسانی درونی نسبتا بالایی برخورداراست. این مقیاس 28 سوال هفت گزینه ای دارد که سه نوع انگیزش درونی (دانش، موفقیت و تحریک)، سه نوع انگیزش بیرونی (تنظیم بیرونی، تنظیم درون فکن، تنظیم همانندسازی) و بی انگیزشی را اندازه می گیرد. معیار پیشرفت تحصیلی نیز معدل ترم قبل دانشجویان بود. برای تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS از روش تجزیه خوشه ایسلسله مراتبی، تحلیل واریانس یک راهه و چند متغیره بهره گرفته شد.
    یافته ها
    براساس نتایج حاصل از تجزیه خوشه ای، سه خوشه انگیزشی برای دانشجویان به دست آمد: 9% در خوشه کمیت پایین (انگیزش درونی و بیرونی پایین و بی انگیزشی بالا)، 46% در کمیت متوسط (سطوح متوسط در سه بعد انگیزشی) و 44% در کمیت بالا (انگیزش درونی و بیرونی بالا و بی انگیزشی پایین) قرار گرفتند. پیشرفت تحصیلی خوشه کمیت پایین، کمتر از سایر خوشه ها بود (0/05>P). به علاوه، دانشجویان دختر انگیزش خودمختار بالاتری نسبت به دانشجویان پسر داشتند (0/01>P). از سویی، میزان بی انگیزشی دانشجویان سال چهارم نسبت به سایر دانشجویان بالاتر بود (0/005>P).
    نتیجه گیری
    یافته های به دست آمده می تواند به مسئولین حوزه آموزش کمک نماید تا با طراحی برنامه های مداخله ای تربیتی در ارتقا و یا حفظ انگیزش دانشجویان به ویژه دانشجویان سال آخر، در طول سال های تحصیلی اقدامات موثری را انجام دهند.
    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان پرستاری، نیمرخ انگیزشی
  • فریدخت یزدانی صفحه 47
    مقدمه
    اضطراب امتحان پاسخی به شرایط مربوط به ارزیابی عملکرد دانشجو یان است. اضطراب امتحان می تواند با عملکرد تحصیلی ضعیف، مرتبط باشد.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، تعیین سطح اضطراب امتحان و ارتباط آن با عملکرد تحصیلی دانشجویان دختر پرستاری بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی در سال 1390 بر روی 161 نفر از دانشجویان پرستاری دختر مشغول به تحصیل در ترم تحصیلی دوم تا ششم انجام شد. ابزارها شامل مقیاس اندازه گیری اضطراب امتحان ساراسون 37 سوالی با ضریب آلفا کرونباخ 88/0 و همسانی درونی 95% و روایی معیار 72/0 و پرسشنامه 14 سوالی مشخصات فردی و تحصیلی بود. عملکرد تحصیلی بر اساس معدل تحصیلی (میانگین کل نمرات ترم های گذرانده شده) به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل، آزمون توان دوم کای، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن، تحلیل واریانس، تحلیل رگرسیون خطی و تحلیل لجستیک توسط نرم افزارSPSS16 در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.
    یافته ها
    در این پژوهش، میانگین نمره اضطراب امتحان دانشجویان دختر پرستاری 16/18 و میانگین معدل تحصیلی 53/14 بود. بین اضطراب امتحان و عملکرد تحصیلی دانشجویان، ارتباط معناداری در جهت معکوس (213/0- = r، 007/0= P) دیده شد. همچنین متغیرهای اشتغال به کار و ترم تحصیلی به عنوان متغیر پیشگو بیشترین تاثیر منفی را روی عملکرد تحصیلی داشتند. آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد با در نظر گرفتن سایر متغیرها و از جمله سطح اضطراب امتحان به عنوان متغیر پیشگو، ارتباط معنا داری در جهت معکوس با عملکرد تحصیلی(047/0 =P) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، کمک به یادگیری دانشجویان برای مدیریت موثر اضطراب یک وظیفه ی چالش برانگیز است که نیاز به تلاش گروهی درتمامی مراحل فرایند آموزشی به ویژه درسیستم های آموزشی عالی دارد.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، دانشجویان دختر پرستاری، عملکرد تحصیلی
  • زهرا پورفرزاد، زهره ونکی، مولود فرمهینی فراهانی *، زهره قمری زارع، مجتبی قربانی صفحه 59
    مقدمه

    سبک ها و ویژگی های رهبری مربیان بر یادگیری و تجربه بالینی دانشجویان تاثیرگذار می باشد. در صورتی که الگوی رهبری موقعیتی به طور اثربخش توسط مربیان بالینی استفاده شود، می تواند به عنوان شیوه ای برای رفع مشکلات و موانع آموزش بالینی در پرستاری به کار رود.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی میزان انطباق پذیری سبک رهبری مربیان پرستاری است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی بوده که در سال 1389 در دانشکده پرستاری- مامایی اراک انجام شده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه توصیف رفتار رهبر با ضریب پایایی 88/0 و پرسشنامه سطح آمادگی دانشجویان پرستاری است که با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ دارای پایایی 76/0 بوده است. 15 مربی بالینی و 186 دانشجوی پرستاری (11نفر سال اول پرستاری، 71 نفر سال دوم، 76 نفر سال سوم و 28 نفر سال چهارم) به روش تمام شماری پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. داده ها با با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار 13 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    3/13% مربیان مرد و 7/86% زن بودند که میانگین سابقه کارشان 5/5 سال بود. 5/35% دانشجویان پسر و 5/64% دختر و دارای میانگین سنی 18/21 سال بودند. سبک رهبری توجیهی و سپس تفویضی به عنوان سبک غالب مربیان پرستاری مشخص گردید؛ اکثر مربیان (8/46%) دارای انطباق پذیری متوسط و 7/23% دارای انطباق پذیری پایین بودند.

    نتیجه گیری

    شناخت صحیح میزان توانایی و تمایل دانشجو برای انجام وظیفه و سپس اتخاذ سبک رهبری مناسب توسط مربی بایستی تقویت گردد. استفاده علمی و کاربردی از مهارت های مدیریتی و رهبری از جمله الگوی رهبری موقعیتی رشد حرفه ای دانشجویان را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری سبک رهبری، دانشجوی پرستاری، سبک رهبری موقعیتی، سطح آمادگی، مربی بالینی
  • فهمیه سادات حسینی، کبری پرون، وحید زمان زاده صفحه 69
    مقدمه
    ارزش های حرفه ای، اساس عملکرد پرستاری می باشندکه اغلب به صورت غیر رسمی آموخته می شوند. لذا ارزیابی دیدگاه دانشجویان در این حیطه اهمیت دارد.
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر تعیین دیدگاه دانشجویان پرستاری نسبت به اهمیت ارزش های حرفه ای در دانشگاه های علوم پزشکی تیپ یک به عنوان دانشگاه هایی با برترین سطح خدمات آموزشی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی با بهره گیری از روش نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای به بررسی ارزش های حرفه ای 131 دانشجوی کارشناسی پرستاری نیم سال آخر در سه دانشگاه علوم پزشکی تیپ یک در سال 1390 پرداخت. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای دو قسمتی متشکل از مشخصات فردی- اجتماعی و مقیاس استاندارد بازنگری شده ارزش های حرفه ای پرستاران شانک و ویس به صورت خود گزارشی استفاده گردید. این ابزار متشکل از 26 مولفه در 5 بعد مراقبت، عمل گرایی، حرفه ای شدن، اعتماد و عدالت بوده و ارزش گذاری آن به صورت لیکرت پنج گزینه ای (از بی اهمیت تا بسیار مهم) می باشد. پایایی این ابزار با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، 91/0 تعیین گردید. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، استنباطی ناپارامتریک (آزمون های من ویتنی یو، کروسکال والیس) و ضریب همبستگی اسپیرمن رو در نرم افزار SPSS نسخه 13صورت پذیرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات ابعاد مراقبت، عمل گرایی، اعتماد، حرفه ای شدن، عدالت و نیز مجموع ابعاد با توجه به مقیاس پنج گزینه ای لیکرت به ترتیب 52/3، 19/3، 76/3، 48/3، 74/3 و 52/3 بود. حفظ صلاحیت و شایستگی در محیط بالینی (بعد اعتماد) و حفظ اسرار بیمار (بعد مراقبت) به ترتیب از مهمترین و نظارت بر عملکرد همکاران (بعد حرفه ای شدن) و فعالیت در انجمن های پرستاری حرفه ای و امور تحقیقاتی (بعد عمل گرایی) از کم اهمیت ترین مولفه ها بودند. بین جنس، شرایط اقتصادی خانواده و میانگین کل با دیدگاه دانشجویان نسبت به ارزش های حرفه ای ارتباط معناداری وجود داشت (05/0> P).
    نتیجه گیری
    گرچه میانگین کل نمرات دانشجویان پرستاری در محدوده نسبتا مهم یا مهم از مقیاس لیکرت قرار می گرفت، اما اکثر دانشجویان در آستانه فارغ التحصیلی از اهمیت برخی ابعاد و مولفه های ارزشی مرتبط با وظایف غیر بالینی خود آگاهی کافی نداشتند؛ لذا به منظور ارتقاء همه جانبه ارزش های حرفه ای پرستاری، برنامه ریزی و به کارگیری روش های آموزشی مناسب ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ارزش های حرفه ای، ارزش های پرستاری، دانشجویان پرستاری
  • محمدی نیا، محمدعلی رضایی، طیبه سمیعی زاده طوسی، فاطمه دربان صفحه 83
    مقدمه
    آموزش، تجربه ای پر استرس می باشد و بدیهی است که این استرس در گروه های خاص جامعه چون دانشجویان و به ویژه در رشته های علوم پزشکی به دلیل همراه بودن استرس های محیط آموزشی با محیط بالینی می تواند پیامدهای جسمی و روانی متعددی به همراه داشته باشد.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین فراوانی افکار خودکشی در دانشجویان پرستاری مامایی و مرکز فوریت های پزشکی در سال 1389 در ایرانشهر انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، مطالعه ای توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است. مشارکت کنندگان 288 دانشجوی پرستاری مامایی و مرکز فوریت های پزشکی شهر ایرانشهر بودند که در زمان اجرای پژوهش (از اردیبهشت تا پایان خرداد ماه 1389) در یکی از رشته های فوق مشغول به تحصیل بوده و به روش تمام شماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد سنجش افکارخودکشی بک بود. داده ها پس از جمع آوری، با به کارگیری آمار توصیفی و آزمون های کای دو، فیشر و ضریب همبستگی پیرسون توسط نرم افزار SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین نمره افکارخودکشی در نمونه مورد بررسی (83/16)73/20 بود. افکار خود کشی در بین 4/26% دانشجویان وجود داشت که 17% فکرخودکشی و 4/9% آمادگی جهت خودکشی داشتند. وجود این افکار با جنس، تاهل و مقطع تحصیلی رابطه معنی داری داشته (05/0 >P) اما با سن، رشته تحصیلی و اشتغال دانشجو ارتباط معنی داری نشان نداد(05/0.
    نتیجه گیری
    ضروری است خدمات مشاوره ای، کلاس های آموزشی راه های مبارزه با استرس و زندگی سالم برای دانشجویان برنامه ریزی گردد و حتی الامکان از افراد مجرب دعوت شود تا آزمون های روانشناختی مختلف را به عنوان تست غربالگری در سطح دانشگاه ها و حتی مدارس استفاده کنند که با تشخیص به موقع مشکلات روانی این قشر کارآمد، از آسیب های جبران ناپذیر آنها در آینده جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: افکارخودکشی، دانشجویان علوم پزشکی
|
  • Neda Mohammadinia, Mohammadali Rezaei, Nastaran Heydarikhayat, Hasan Sharifipoor, Fatemeh Darban Page 9
    Introduction

    Education is a full stress experiment, especially in medical fields. So, having knowledge to its resources and how deal to it, is very important.

    Aim

    The aim of this study was to determine stressors and coping styles in in medical sciences students in Iranshahr city in 2010.

    Method

    This study was a descriptive-analytic (cross sectional) study. The sample were 250 students of nursing, midwifery and medical emergency who studied in Nursing and Midwifery College in Iranshahr (April- June 2010).Data collected by researcher-made questionnaire (included demographic characteristics, stressors and supportive systems) and Jalowice Coping Styles Questionnaire. Content validity determined by ten faculty members. The validity of researcher-made questionnaire approved by internal consistency reliability (Chronbach’s alpha) (α = 0.64).And for Jalowice questionnaire correlation coefficient of test and retest after one month was (r=0.87).Data were collected in one time occasion and individually. Data analyzed by descriptive statistics, t-test, ANOVA and Pearson correlation test by SPSS16 and(p< 0.05) has determined.

    Results

    The most stressor in samples was unknown future (13.6%).The main source of support was family (89.2%) and the most common coping styles were emotional-centered coping styles(47.11±9.42in good range)versus problem–centered coping styles(31.39±6.81 in weak range). Based on T-test, ANOVA and Pearson correlation, there was significant correlation between emotional –centered coping styles and live parents (p=0.025) and sex (p=0.00). There was significant correlation between problem-centered styles and level of education (p=0.00), sex (p=0.00) and age (p=0.00).

    Conclusion

    There are various stressors in students’ life personally and educationally. In order to prevent physical and psychological destructive effects of stress on students, it is necessary to introduce them counseling services in city and universities, and also training courses programs of copying styles suggest for them.

    Keywords: coping styles, medical student, stress
  • Rezvan Hakimzadeh, Novrozali Karamdost, Robabeh Memarian, Akram Ghodrati, Jamal Mirmosavi Page 17
    Introduction

    Clinical competence of nursing students has been mentioned as the main goal and effectiveness criteria of nursing education which includes the ability of applying knowledge and information, communication and interpersonal skills, problem solving and technical skills.

    Aim

    The aim of this study is assessment level of clinical competence in nursing students.

    Method

    This is an analytic-descriptive; cross –sectional study. All 90 eligible nursing students who were in their 5 to 8 semester in Sabzevar University of medical sciences during 2011 were studied. Data collection tool was clinical competence questioner. Its questions were designed by researcher to evaluate students in three domains of cognitive, Affective and Psycho-motor abilities. Validity of the questionnaire was measured by content validity and internal consistency reliability (Cronbach‘s alpha) was (α= 0.94). Samples were asked to describe their clinical competence by self-assessment form. Data were analyzed by SPSS version 16.

    Results

    The mean scores of the affective and psychomotor domains was (3.32) and students assessed their clinical competence in these two domains with 1% error higher than average 3 (P<0.001). The mean difference in cognitive domain (3.05) doesn’t significantly differ from the society mean which means respondents have assessed their cognitive clinical competence in average level. Students have assessed their overall clinical competence a greater than average (of 3)(P<0.001).

    Conclusion

    In conclusion students have assessed their own clinical competencies a little higher than average. Clinical competence is main goal of nursing education and achieving the maximum desired result depends on the effectiveness of education methods and best utilization of facilities and resources. The next step should be seeking possible methods to achieve the highest level of clinical competence in nursing students during and after their education.

    Keywords: clinical competence, nursing education, self assessment
  • Maryam Moghimian, Razea Amini Page 26
    ntroduction: Creative thinking has an important role in applying of scientific and professional knowledge and skills. Thinking Methods develop different skills such as decision making capability.
    Aim
    The aim of this study was to determine the effect of applying Ranco and Chad’s Creative Thinking Pattern on nursing students’ managerial skills.
    Method
    In a quasi-experimental study during one semester, effects of “Ranco and Chad’s” Creative Thinking Patterns on nursing management practicum course were assessed (60) nursing student in the eight semester of studying at Islamic Azad University of Najaf Abad on (2010-2011) were selected with non -randomized sampling method. Then, Samples were randomly divided into two experimental and control groups of (30) students. Data gathering tool for managerial skills was based on BARS method and Peter Hani for creative thinking. Internal consistency reliability (Cronbach’s alpha) (α=0.85 & α=0.95 respectively). The data were analyzed by SPSS 16, using dependent and paired t–test and correlation tests.
    Results
    In experimental group, the mean scores of managerial skills after intervention increased significantly (P<0.001). The mean scores of managerial skills of the control group increased significantly, too (p=0.004). It means that managerial skill‘s score of two groups have not shown different before (p=0.08) and after intervention (p=0.13). Although the mean score of creativity in groups were not significantly different before the intervention (p=0.405), significant difference in scores of creativity were seen in two groups after applying of “Ranco and Chad’s” Creative Thinking Patterns (P=0.004). There was a significant correlation in mean scores of creative thinking and managerial skills of experimental group (r=0.360, P=0.01) which was not the same in control group.
    Conclusion
    This study showed that creative thinking can enhance the student’s creative thinking but implementing its effects on managerial skills or behaviors required more time. It is recommended that nurse instructors consider teaching this thinking pattern in theoretic and practical curriculum of nursing education.
    Keywords: clmanagerial skills, nursing student, Ranco, Chad's creative thinking Pattern
  • Shahram Vahedi, Khalil Esmaeel Poor, Vahid Zamanzadeh, Afsaneh Ataee Zade Page 36
    Introduction
    Different variables such as motivation, self-esteem, and learning methods can affect the learner during learning activity. Therefore, educational research has shown that motivation is one of the essential factors for the improvement of student performances.
    Aim
    Using a person-oriented approach, the present study aimed to determine the motivational profiles (clusters) of nursing students and to compare their academic achievement considering these profiles.
    Method
    This study was conducted with a comparative-descriptive method. The participants were 181 undergraduate nursing students in Tabriz Faculty of Nursing, at academic year (2011-2012) who completed the AMS (Academic Motivation Scale). Internal consistency reliability (Cronbach’s alpha) of the scale showed that this scale was reliable (α=0.73 to α=0.86). The instrument has 28 questions divided into seven subscales that measure intrinsic motivation (to know, toward accomplishment, to experience stimulation), extrinsic motivation (external regulation, interjected regulation, identified) and motivation. The criterion for academic achievement was students’ total average in the previous semester. The methods of hierarchy cluster analysis, ANOVA, MANOVA were used for data analysis using SPSS software.
    Results
    Cluster analysis revealed three motivational profiles for the students: 9% of the subjects were placed in the low quantity motivation group (low levels of both intrinsic and extrinsic motivation, but high level of motivation), 46% were placed in the moderate quantity motivation group (moderate levels of intrinsic, extrinsic motivation, and motivation), the high quantity motivation group (44%) (high levels of both intrinsic and extrinsic motivation, but low level of motivation). The academic achievement of low quantity motivation group was lower than the other clusters (p<0.05). Moreover, female subjects had higher autonomous motivation compared to the male subjects (p<0.01). Fourth grade students had the highest motivation level (p<0.005).
    Conclusion
    IThe findings of this study will help those involved in the field of education make effective attempts by planning helpful educational program, so promote the students’ learning motivations, particularly the senior ones during the academic years.
    Keywords: academic achievement, academic motivation, nursing students, motivational profile
  • Faridokht Yazdani Page 47
    Introduction
    Test anxiety is a response to a situation involving evaluation of a students’ performance. Test anxiety can be associated with poor academic performance.
    Aim
    This study investigated the relationship between test anxiety and academic performance in female nursing students of Najafabad Islamic Azad University.
    Method
    In this descriptive-analytic study, 161 female nursing students in second to sixth semester were selected in 2011. Data were collected via two component questionnaires including demographic data (14 question) and Sarason’s test anxiety (37 question). Internal consistency reliability (Cronbach’s alpha) (α= 0.88), internal consistency coefficient 95% and criterion validity of 0.72; that were completed self- directed in Jun. Academic performance calculated by overall mean the scores in the past semesters. The data were analyzed by SPSS 16 software, using χ2, independent t test, Pearson and Spearman correlation coefficient, analysis of variance, stepwise multiple linear regression and forward multiple logistic regression analysis with significance level 0.05.
    Results
    In this study, the means students’ test anxiety and academic performance scores were in order 18.16 and 14.53. There was statistically significant reverse relationship between test anxiety and academic performance of nursing students(r = -0.213, p = 0.007). Employment and studying in higher semesters were two predictive variables that had more negative effects on academic performance. Multiple regression analysis tests showed that anxiety and other variables as predictive variable, had significant reverse relationship with academic performance (p=0.047).
    Conclusion
    In order to results, helping students to manage their anxiety effectively is a challenging duty that requires team effort of educational systems during the educational process;especially in higher educational system.
    Keywords: academic performance, nursing students, test anxiety
  • Zahra Purfarzad, Zohre Vanaki, Moloud Farmahini Farahani, Zohre Ghamari Zare, Mojtaba Ghorbani Page 59
    Introduction

    Instructors’ leadership styles and characteristics are affected on learning and clinical experiences’ students. If situational leadership model used by nurse instructors effectively, it would be applied as a way for overcoming difficulties and obstacles in clinical education.

    Aim

    The aim of this study was to assessing the level of adaptability nurse instructors’ leadership style in clinical education.

    Method

    This study was descriptive cross-sectional that was done in 2010 in nursing-midwifery school in Arak city. Data were gathered by “Leader Behavior Description Questionnaire“and nursing student’s “Readiness level questionnaire“. Internal consistency reliability (Cronbach’s alpha) in order were (α=0.88 and α=0.76). All 15 clinical educators and 186 nursing students (11 people in the former, 2nd year 71, 3th year 76, and in the fourth year; 28 people) were selected to complete questionnaires. Data were analyzed by descriptive statistics using SPSS 13 software.

    Results

    findings showed that nursing instructors were 13.3% male and 86.7% female. Their mean of work experiences were 5.5 years. Also, nursing students were 35.5% male and 64.5% female that their mean of age were 21.18 years. Findings showed that the selling leadership style and then delegating were as the dominant styles of nurse instructors. The majority of nurse instructors (46.8%) had moderate adaptability and 23.7% of them had low.

    Conclusion

    The ability nurse instructors must be improve for assessing ability and willingness of students for performing the tasks and skills in clinical practicum correctly and their selection the appropriate leadership style. Application scientific principles of management and leadership especially situational leadership would be improve professional development for students.

    Keywords: adaptability, clinical instructor, nursing student, situational leadership, readiness level
  • Fatemeh Sadat Hoseini, Kobra Parvan, Vahid Zamanzadeh Page 69
    Introduction
    Professional values are fundamental elements of nursing practice that often are taught informally. Therefore it is important to assess the students’ perspective in this area.
    Aim
    Purpose of the present study was to determine the perspective of nursing students about the importance of nurses’ professional values in medical universities of type 1 as institutions with the highest level of educational service.
    Method
    This analytical- descriptive research utilized a one-stage cluster sampling method to investigate the professional values of 131 graduated nursing students in three medical universities of type 1 in their last semester in 2011. For data collection, a two-part, self- report questionnaire was used which included demographic variables and the standard tool of Nursing Professional Values Scale- Revised (NPVS-R) developed by Weis and Schank. This instrument consisted 26-item in the five dimensions (caring, activism, trust, professionalism and justice) at five- point Likert-Scale format (from not important to very important). Internal consistency reliability (Cronbach’s alpha) was (α= 0.92). Statistical analysis was performed using descriptive statistics (mean and standard deviation), inferential non-parametric statistics (Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests) and Spearman’s rho correlation coefficient in SPSS 13.
    Results
    Mean scores of caring, activism, trust, professionalism, justice and overall dimensions according to five- point Likert-Scale was 3.52, 3.19, 3.76, 3.48, 3.74 and 3.52 respectively. Two of the top NPVS-R statements in the students were “Maintain competency in area of practice” (trust dimension) and “Maintain confidentiality of patient”(caring dimension). Additionally, the students rated “Participate in peer review”(professionalism dimension) and “Participate in activities of professional nursing associations and research” (activism dimension) in the lowest statements. There was significant relationship between gender, economic conditions of family and the total average with student’s perspective on professional values (p<0.05).
    Conclusion
    Although the total mean scores of nursing students were in the range of ‘fairly important’ to ‘important’ in the Likert Scale, but the most graduating students are not aware about the importance of some values’ dimensions and statements related to their non-clinical tasks. However, appropriate planning and teaching methods is required to enhance the overall area of nursing professional values.
    Keywords: nursing values, nursing students, professional values
  • Neda Mohammadinia, Mohammadali Rezaei, Tayebeh Sameizadehtoosi, Fatemeh Darban Page 83
    Introduction
    Education is a full stress experiment which can cause some physical and psychological effects, especially these may be intensified in medical sciences students; because it compound with stress of clinical fields.
    Aim
    This study was done to determine frequency of suicidal ideation in nursing, midwifery and medical emergency students in Iranshahr province in Iran in 2010.
    Method
    This study was an analytic- descriptive; cross- sectional study. The samples were all 288 nursing; midwifery and medical emergency students in Iranshahr; who were enrolled in 2010. Data collection tools were demographic questionnaire and Beck’s standard scale of suicide ideation. Data were analyzed by descriptive statistics such as Chi-square test, Fisher and Pearson correlation (α= 0.05) in SPSS16.
    Results
    Mean of suicidal ideation scores was 20.73(16.83). Suicide ideation was existed in 26.4 % of samples that 17% of them had suicidal thoughts and also 9.4% of them had susceptible for suicide. Suicidal ideation had significant relation with sex, grade of education and marital status (p<0.05) but it was not related with age, educational field and occupational status of students (p>0.05).
    Conclusion
    It is necessary that guided consultation services and special trainings about healthy living and methods of dealing with stress plan for students. And if it is possible, experts would be invite to use kinds of psychological tests for screening in universities and schools. It would be diagnosed and treatment of mental disorders on time and that will prevent irretrievable damages in future in university students.
    Keywords: medical students, suicidal ideation, suicidal thoughts